Toen ik een tijdje geleden munitie ging kopen in de jachtwinkel, kocht ik bij wijze van impulsaankoop ook een kraaienfluitje. ‘t Was geen fluitje van een cent, om precies te zijn waren het 1.995 centen, maar wel het proberen waard om de kraaien wat dichter in de buurt te krijgen. Ik zie immers heel wat kraaien in ons revier maar als ze binnen schot komen is het meestal eerder een kwestie van geluk. Nu de paasklokken geweest zijn, is de tijd aangebroken van de eieren en de jongen, een feestmaaltijd voor de kraaien. Het komt er dus op aan om de rechtbekken onder controle te houden in het revier als we het wildbestand op pijl willen houden. Door omstandigheden was het al weken geleden dat ik het revier nog eens kon bezoeken. Afgelopen weekend trotseerde ik de veel te vroege wekker omdat ik afgesproken had met de jachtheer om samen op de kraaien te gaan.

DSCF4913

Na een tas koffie en even bijpraten trokken we onder een mooi lentezonnetje het revier in. Mijn nieuwe fluitje bracht al na enkele minuten een kraai binnen schot van de jachtheer. Met een welgemikte dosis staalhagel lag de kraai meteen op de grond. De kraaien reageren duidelijk op het fluitje maar ze hadden nog wel enig voorbehoud over mijn blaastechniek. Vaak kwamen ze op het geluid af maar besloten dan toch andere oorden op te zoeken net voor ze binnen schot kwamen. En als ze dan binnen schot waren stond ik daar te sukkelen met een fluitje en een geweer in de hand. Gelukkig was de jachtheer wat trefzekerder.

Los van de kraaien was het weer ongelooflijk genieten van het revier. Ongelooflijk wat een natuurschoon we weer mochten aanschouwen:
– een volwassen reegeit die amper enkele meters voor ons opsprong
– nog een viertal reeën wat verder
– meer eenden dan ik ooit in het revier zag
– koppeltjes fazanten
– de eerste keer dat ik een vliegende zwaan zag
– een aalscholver, een koekoek, vele duiven, konijnen, …

DSCF4917

Kraaien zijn geweldig slimme dieren en ik heb er veel respect voor. Om ze onder controle te houden, zal ik zelf de komende maanden ook slim moeten zijn. Maar ik kijk er naar uit om met vallen en opstaan ook over dit aspect van de jacht weer veel bij te leren.