Ik ben altijd een beetje terughoudend geweest in verband met drijfjacht op grofwild maar zonder echte hands-on ervaring kan je je moeilijk een gegronde mening vormen. Tot nu toe had ik dankzij een zeer op prijs gestelde invitatie enkel een dag grofwild in de Ardennen als jager meegemaakt. Daarom besloot ik dit seizoen enkele dagen grofwild battue te boeken. Ik hoor van velen dat sommige Ardense jachten vooral uit zijn op het geld van de jagers maar daar weinig beheer en beleving voor in de plaats stellen. Via verschillende jachtvrienden hoorde ik echter goeie dingen over de nieuwe beheerders van een jachtrevier in de buurt van Eupen. Ik besloot mijn kans te wagen en gisteren stond de eerste dag op het programma.

20151020_hill_003

De dag begon grijs maar dat hoort wel bij jagen vind ik. Al het veilige oranje op de plaats van afspraak zorgde toch voor een gekleurde ochtend. We begonnen met een heldere briefing, in jagerstaal, spreken ze over “de ronde”. In beide landstalen werd er eerst en vooral een pleidooi gehouden voor veilig jagen en daarna kregen we meer te horen over het verloop van de dag. Er was voor transport gezorgd om drie groepen vlot op de juiste plaatsen te krijgen. Zo kon ik voor het eerst kennismaken met de geneugten van transport over boswegen in een paardenvan, getrokken door een Hummer.

20151020_hill_004

Daarna trokken we in stilte naar de ons aangewezen en goed aangeduide posten. De wandeling door de brandgang naar mijn post was al veelbelovend door al de sporen van everzwijnen. Mijn buurjager, die ik toevallig een paar dagen geleden al had leren kennen in Deerlijk, gaf me nog wat tips en extra veiligheidsinstructies. Vanaf mijn positie had ik een behoorlijk zicht in de richting vanwaar het wild zou kunnen komen en langs de andere kant had ik ook een meer dan behoorlijk schietveld voor mocht er iets langs mij passeren.

Vele jagers gebruiken een radio (walkie-talkie) voor de drijfjacht in Wallonië. Dit is niet alleen nuttig omdat je zo weet wat er bij de andere jagers en bij de drijvers gebeurt, het is ook zeer handig voor de veiligheid. Ik vind het ook fijn om zo het verloop van de jacht te kunnen volgen, het is alsof je naar een jachtpartij kan kijken met live-commentaar. Helaas voelde ik al snel dat de communicatie tussen de drijvers niet optimaal verliep waardoor er niet gedreven werd zoals het hoort. Het wild was duidelijk aanwezig maar de drijvers slaagden er niet in om het tot bij de jagers te krijgen.

20151020_hill_007

Ook bij de tweede battue waren er problemen bij de drijvers waardoor er weer niet optimaal gejaagd kon worden. Ik had een fantastische plaats toegewezen gekregen vanwaar ik een perfect overzicht had en een heel ruim schootsveld. Maar helaas kreeg ik geen wild te zien. Mijn buurman zag wel een ree tussen ons doorlopen maar die heb ik niet gespot. Toch heb ik enorm genoten van het ongelooflijk mooie bos waarin we daar jagen. Als je maar lang genoeg stilzit in het bos, vergeet de natuur dat je er bent. Als je toekomt is het vaak verrassend stil, alsof het bos de adem inhoudt voor de indringers. Maar na tien minuten gaat alles weer zijn gewone gang en komen de vogels op een meter van je afzitten.

20151020_hill_011 20151020_hill_014

Na de tweede battue was het tijd voor een kom soep en mijn lunchpakketje in het bos.  Zoals op elke jachtdag werden er ervaringen en vettige moppen gedeeld. De groep is zeer gevarieerd wat de ervaring alleen maar interessanter maakt. Ik voelde me als jong-jager ook helemaal welkom.

20151020_hill_017 20151020_hill_018 20151020_hill_019

Tijdens de boslunch namen de beheerders van het revier ook de tijd om de problemen bij de drijvers op te lossen. In de jacht worden organisatorische foutjes al eens onder het tapijt geveegd maar niet met deze jachtheren. De tekortkomingen werden open gecommuniceerd en gezwind opgelost. Dit werd door de groep sterk geapprecieerd. Foutjes komen overal voor, zeker op de eerste dag in een nieuwe organisatie. En in de battue na de lunch werd het oplossingsgericht denken beloond met een goed resultaat. Zelf zat ik niet op de beste plek maar heel wat jagers kregen wild te zien en er werd nog een behoorlijk tableau geoogst.

20151020_hill_023

Na het aperitief werd het wild een laatste eer betoond en mochten ook nog enkele jagers op een respectvolle manier gedoopt. Er volgde nog een uitstekend en gezellig avondmaal, vooraleer ik terug huiswaarts keerde om mijn ouders af te lossen die zo vriendelijk waren mijn drukke jachtagenda van de laatste week mogelijk te maken.

20151020_hill_031 20151020_hill_035

Ook al bleef mijn vinger van de trekker, ik heb enorm genoten van deze dag en ik kijk alvast heel erg uit naar de volgende grofwild battue volgende maand.