About

Zo Doen De Jagers Dat is het jagersdagboek van fotograaf Bert Stephani, een 39-jarige vader van drie die werkt aan een langdurig fotografisch project rond de jacht.

20121105_test-the-best-bybas_015

“Mijn fotoproject” begon vanuit een fascinatie voor de wereld van de jacht en een frustratie over het feit dat er haast geen informatie beschikbaar is over jagen in België voor een leek als ik. Daarom besloot ik om een langdurig genuanceerd fotografisch project rond de jacht op te starten.”

Ondertussen heeft Bert al heel wat jachtdagen gefotografeerd en veel geleerd. Toch verwacht hij zijn uiteindelijke doel, een boek en bijhorende tentoonstelling, pas in de loop van 2015 klaar te krijgen.

“Ik had geen idee waaraan ik begon maar ontdekte al snel dat jagen veel meer is dan schieten alleen. Als fotograaf vind ik het belangrijk mijn onderwerp te begrijpen daarom deed ik al heel wat research en interviews. Om het jagen echt te begrijpen, besloot ik me ook in te schrijven voor de jachtopleiding. Hoewel het idee van jager te worden me wel ergens aanspreekt, weet ik nog niet of ik effectief actief wil gaan jagen. Maar mijn fotoproject is in elk geval een goed excuus om het toch eens te proberen. Ondertussen heb ik me door door alle examens gesleept en ben ik nu in het bezit van een jachtvergunning.”

Jagen wordt nogal eens makkelijk eenzijdig (meestal negatief) bekeken, vaak uit onwetendheid. Daarom wil Bert met zijn boek een meer genuanceerd beeld schetsen. Dit is een project dat veel tijd, energie en een behoorlijke investering vraagt. Daarom hoopt Bert steun te krijgen van bedrijven en individuen om het project te realiseren. Deze blog is een soort making-of van het project waar de supporters ervan de vorderingen zullen kunnen volgen.

“Ik vond het behoorlijk moeilijk om als complete buitenstaander binnen te geraken in de jagerij. De gewoontes, rituelen en de taal waren me helemaal vreemd. Mijn project heeft me een soort paspoort gegeven waardoor een aantal personen me op de juiste weg gezet hebben. Maar ik kan best begrijpen dat iemand die geen jagende familie of vrienden heeft, niet goed weet waar te beginnen. Daarom zal ik ook regelmatig schrijven over mijn persoonlijke evolutie als mogelijk toekomstig jager. Ik zal het o.a. hebben over de opleiding, het kostenplaatje en mijn persoonlijke aanpak.”

Zowel het fotoproject als Bert zelf kunnen jouw input gebruiken, of je nu een ervaren jager bent, een leek of zelfs tegen het jagen bent. Op deze blog is er plaats voor alle eerlijke opinies, zolang het maar beschaafd blijft.

“Tijdens de eerste maanden van het project, begon ik mijn persoonlijke notities bij te houden aangezien die zeer bruikbaar zullen zijn bij de samenstelling van het boek. Mijn ontdekkingstocht is zo interessant gebleken dat ik besloten heb mijn notities gewoon publiek neer te pennen op deze blog. Ik hoop daarmee de mensen te bereiken die mijn project steunen maar ook buitenstaanders en beginnende jagers een blik te bieden op de wereld van de jacht door de ogen van een geïnteresseerde leek. Veel leesplezier!”

PS: Oh ja, de titel van deze blog “Zo Doen de Jagers Dat” refereert naar een liedje uit de fantastische cd / theatervoorstelling Sunjata van Pieter Embrechts. Een geweldig grappige aanrader voor al wie kinderen heeft, en een even grote aanrader voor wie geen kinderen heeft.

1 thought on “About”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s